יש לכם מוצר שאתם רוצים לשלוח בדואר, נניח ספר, ואתם רוצים להגן עליו כדי שיגיע ללקוח שלם ויפה, בדיוק כמו שיצא מבית הדפוס… כולנו שמענו על הדברים הנוראים שעוברים משלוחים בדרך ליעד, זורקים אותם, מצופפים לשקים או ארגזים כך שהם יכולים לקבל מעיכה או דקירה מחבילה אחרת. כדי שהספר שלכם יעבור בשלום את המשלוח, צריך להגן עליו עם מוצר אריזה מתאים. שקית ניילון (כמו מעטפת בלדרות) לא תספיק במקרה הזה, קופסה קשיחה כמובן תספק הגנה מושלמת, אבל העלות שלה די גבוהה. רמת ההגנה של מעטפה מרופדת נמצאת בין השקית הרכה לקופסה הקשיחה, ובמקרים רבים היא יכולה לספק הגנה מספקת למוצרים כמו ספר, מסמכים ואריזת מתנה שרוצים שתגיע ללא פגמים.
מהי מעטפה מרופדת?
מעטפה מרופדת בנויה ממעטפת נייר עם ריפוד של ניילון בועות בתוכה וסגירת סיליקון.שכבת ניילון הבועות מספקת הגנה על המוצר הארוז. הנייר של המעטפה החיצונית בדרך כלל עבה יותר מנייר הצילום המשרדי ומספק שכבת הגנה נוספת. יחד עם הניילון הפנימי שניהם מספקים הגנה מפני טיפות גשם ונוזלים במידה מסוימת. פס דבק סיליקוני יסגור את המעטפה כך שאי אפשר יהיה לפתוח אותה בלי לראות סימני פתיחה ברורים.
סוגים ואיכות
אנחנו מחזיקים במלאי שני סוגי מעטפות מרופדות במלאי: סוג אחד שמיוצר בארץ (רשום "ייצור ישראלי" בשם המוצר) וסוג נוסף המיובא מחו"ל (רשום "יבוא מחו"ל" בשם המוצר). שני הסוגים איכותיים באותה מידה, הכפילות נועדה בעיקר כדי להבטיח זמינות המלאי של כל הגדלים, במקרה של חוסרים אצל מי מהספקים.
ההבדל העיקרי בין שני הסוגים הוא שעל המעטפות המיוצרות בארץ יש הדפס עם פרטי היצרן, כאשר המעטפות המיובאות מגיעות ללא כיתוב. ויש הבדל קטן באיכות הדבק שקצת יותר חזק על המעטפות המיובאות. מעבר לזה, שני הסוגים איכותיים.
אנחנו מחזיקים במלאי רק מעטפות מרופדות לבנות כרגע. בשוק קיימות גם מעטפות חומות, או אפילו בצבעים שונים ומשונים (לרוב עם ציפוי ניילון בצבע כלשהו). אם אתם צריכים מעטפות מעוצבות, בתי דפוס ישמחו להוסיף הדפס על המעטפה. לפעמים פתרון של מדבקה יכול להיות יותר זול ויפה באותה המידה.
אין יותר מדי יצרני מעטפות בארץ, אבל אפשר למצוא סוגים שונים של מעטפות מיובאות מחו"ל אצל סוחרים שונים. הגורמים העיקריים המשפיעים על איכות המעטפה הם עובי הנייר החיצוני וגודל הבועות. כשהבועות קטנות ושטוחות יותר, יש פחות הגנה על המוצר. אפשר לזהות מעטפות כאלה די מהר במראה, הן נראות רזות הרבה יותר ממעטפות אחרות, ואם אתם קונים ארגז, אז אפשר לראות שגודל הארגז הרבה יותר קטן. את הנייר החיצוני צריך להרגיש ביד כדי להבין אם הוא דק כמו דף מדפסת, או מתקרב יותר להרגשה של קרטון. יכול להיות שתתקלו במעטפות מבריקות מבחוץ, שזהו סוג של ניילון במקום מעטפת נייר, שאמור לספק הגנה נוספת מפני נוזלים. מניח שזה מוסיף גם לעלות המעטפה. הנייר החיצוני עם ניילון בועות מספקים הגנה מספיק טובה מפני טיפות גשם, כך שאנו לא רואים צורך בהגנה נוספת.
גדלים
את המעטפות המרופדות מייצרים בגדלים שונים כדי להתאים לצרכי אריזה שונים. בפרק הבא נסביר איך לבחור את הגודל המתאים למוצר שלכם.שימו לב כי מה שמעניין אתכם לצורך אריזה זה הגודל הפנימי של המעטפה ולא החיצוני. ישנם ספקים שמפרסמים את המידות החיצוניות של המעטפה כדי להראות שמה שיש להם גדול יותר, אבל זה לא ממש יעזור לכם לבחור את הגודל המתאים ביותר למוצר שלכם. השוליים משני הצדדים של המעטפה יכולים להגיע ל 2-4 ס"מ ויכול להיות שזה בדיוק מה שיהיה חסר לכם כדי להכניס את הספר למעטפה שקניתם.
הגודל של המעטפות המרופדות מצויין ע"י אותיות (A, B, C וכו'). המעטפה הקטנה ביותר היא "A", גודל הבא הוא "B" וכך הלאה. הבעיה עם זה היא שיש שוני קטן בין היצרנים, כך למשל הגודל הפנימי של המעטפה "E" של היצרן הישראלי הוא 24x29 ס"מ, כאשר אותו גודל "E" של המעטפות המיובאות הוא 22x27.5 ס"מ. לפעמים שני הסנטימטרים האלה הם בדיוק מה שיהיה חסר לכם ותצטרכו לעבור לגודל הבא.
מעטפה מרופדת הקטנה ביותר ("A") שיש לנו נכון לרגע זה היא בגודל 11x16 ס"מ, המעטפה הגדולה ביותר ("K") היא 35x48 ס"מ.
אנו מוכרים את המעטפות בארגזים ולא בבודדים. לכל יצרן ולכל גודל של המעטפה יש כמות שונה בארגז. למשל מעטפות הקטנות בגודל "A" מגיעות מהיצרן המקומי בכמות של 200 בארגז, כאשר המיובאות מגיעות 500 בארגז. מעטפות הגדולות בגודל "K" מגיעות בכמות של 50 בארגז.
איך בוחרים גודל מתאים?
קודם כל, אתם צריכים לדעת את המידות של המוצר שאתם רוצים להכניס לתוך המעטפה. זה אולי טריוויאלי, אבל פונים אלינו הרבה לקוחות שמבקשים מעטפה שתתאים לספר בגודל 15x20 ס"מ, אבל לא מציינים את עובי הספר. או כאלה שצריכים מעטפה שאפשר יהיה להכניס לתוכה דפי מדפסת (21x30 ס"מ), אבל לא מצליחים להבין למה אנחנו מתעקשים לדעת כמה דפים זה יהיה (עובי של חבילת דפים), הרי כל הדפים הם באותו הגודל…ובכן, לעובי של המוצר שאתם רוצים להכניס לתוך המעטפה המרופדת יש משמעות כי ככל שתנסו לפתוח את המעטפה יותר, ככה הרוחב שלה יקטן:
המצב מורגש עוד יותר כאשר פותחים את המעטפה בצורה אופקית כדי להכניס מוצר מלבני כמו ספר. ספר קטן בגודל של 15x20 ס"מ ועובי של 1 ס"מ לא יכנס למעטפה מרופדת בגודל 15x20 וגם לא ל-16x21.
טעות נפוצה נוספת היא לבחור את הכי זול שיש ולהתעלם כמעט לגמרי מהגודל הרצוי. זה די ברור שרוצים לחסוך את העלויות הנוספות, אבל אין טעם לקנות מעטפה שהמוצר לא יוכל להיכנס אליה, באותה הצורה אין הגיון להשתמש במעטפה פי כמה גדולה יותר מגודל המוצר.
אז איך בכל זאת אפשר לדעת את הגודל האופטימלי של המעטפה המרופדת המתאימה ביותר?
כלל האצבע לחישוב גודל המעטפה הוא לקחת את אורך הספר (או מוצר אחר אותו אתם רוצים לארוז), להוסיף לו את עובי הספר, פלוס "עוד קצת".
כלומר:
אורך המעטפה = אורך הספר + עובי הספר + "עוד קצת".
רוחב המעטפה = רוחב הספר + עובי הספר + "עוד קצת".
כמו שאפשר לראות, העובי של המוצר משפיע גם על הרוחב וגם על האורך של המעטפה.
ה-"עוד קצת" יהיה מושפע בעיקר מצורת המוצר. אם זה לדוגמה ספר עם כריכה קשיחה או קופסה עם פינות חדות, הייתי מוסיף 2-4 ס"מ יותר מהחישוב שיצא, אחרת הפינות יתקעו בפצפץ של המעטפה ויהיה קשה מאוד להכניס את המוצר פנימה. אם זה ספר עם כריכה רכה, הייתי מוסיף 1-2 ס"מ.
אז לדגומא, ספר עם כריכה רכה בגודל 15x20 ס"מ ועובי של 2 ס"מ, לפי החישוב:
רוחב המינימלי של המעטפה: 15+2+1 = 18 ס"מ
אורך המינימלי של המעטפה: 20+2+1 = 23 ס"מ
המעטפה הכי קרובה לגודל המינימלי (מעל הגודל המינימלי כמובן) היא מעטפה מרופדת D (ייצור ישראלי), גודל פנימי 19x29 ס"מ. ואם רוצים מעטפה ללא כיתוב, אז צריך יהיה לבחור מעטפה גדולה יותר: מעטפה מרופדת E (יבוא מחו"ל), גודל פנימי 22x27.5 ס"מ כי גודל של מעטפת "D" המיובאת הוא רק 17.5x27.5 ס"מ, וחצי הסנטימטר יהיה חסר ולא יאפשר לספר להיכנס לתוך המעטפה.